lördag 28 november 2009

Julpynta

Då va de lördag och som ja längtat efter denna dag, sovmorgon o sen va ledig, så underbart..
Varje morgon den här veckan när ja kämpat mej upp ur sängen pga av ajaj så har ja längtat efter den här dagen då ja kunde ta sovmorgon o ligga kvar i sängen:) för de e fasen de som e de jobbigaste med foglossningen, de gör förbaskat ont att ta sej upp ur sängen...

Men nog pratat om den skiten:) Just de fick havandeskapspenning, så ja jobbar min sista dag den 30 Januari, vilket känns riktigt skönt kan ja säga:)

Idag är Johan iväg o fiskar o jag har haft min gulliga farmor o min gulliga faster på fika besök:)
Bjöd på våfflor o kaffe, mums mums:)
Sen har ja fått upp alla adventsljusstakar, så nu känns de lite juligare:)

Resten av dagen vet i fasen va ja ska hitta på, mamma o Niclas kommer förbi en sväng sen, dom kom hem från utlandet igår som dom ser la ut som pepparkakor, usch blir att sätta på sej mkt kläder så man inte ser hur blek ja ser ut hehe:)
Annars som sagt blir de nog rätt lungt, har inget planerat så ja tar dagen som den kommer.

Pappa prata om en fika härom dagen så vi får la se om han hör av sej!

Nu ska ja dricka upp mitt kaffe sen ska ja nog slänga i en tvätt, dra ett varv med dammsugaren o bädda rent i sängen, fasen va kul de låter;)

xoxo

onsdag 25 november 2009

v 23 (22+0)

Barnet:
Vikt: 600 gr och cirka 22 cm lång. Huvudets diameter är mellan 50-60 mm. Lårbenet ungefär 4 cm. Hudens pigment bildas. Barnet gör andningsrörelser och lungorna bildar lungblåsor. De är fyllda med fostervatten ända fram till födseln då det pressas ut när barnets bröstkorg kläms ihop i förlossningskanalen precis i födelseögonblicket.


Mamman:
Det är mer vanligt mot graviditetens sista veckor men en del kvinnor upplever redan nu hur livmodern av och till drar ihop sig. Dessa sammandragningar ses som ett tecken på att livmodern tränar sig inför det riktiga stora förlossningsarbetet. Samtidigt förbättras också blodcirkulationen till moderkakan vilket är gynnsamt för barnet Du får lättare den här typen av sammandragningar om du varit extra aktiv, när du tränat eller efter samlag. Det är inte farligt för barnet som ligger väl skyddad inne i livmodern. Du kan fortfarande motionera men lyssna på kroppen och ta fler vilopauser om sammandragningarna är besvärande.

tisdag 24 november 2009

F*ck

Idag va ingen rolig dag att vakna, för de första så har ja inte sovit så bra vridit o vänt mej o känt att värken bara blivit värre o värre o imorse när ja skulle gå upp hade ja god lust att lägga mej ner o bara tjuta!
Fan asså trodde inte att de skulle göra så här ont, känns som hela underlivet håller på att slitas isär typ...
Fan de får inte bli värre nu, för hur ska ja då kunna göra nåt??
Idag kommer bli en jobbigt dag på jobbet, tur att de e lung period nu.

Bara kände att ja va tvungen o beklaga mej lite, Johan e på jobbet så han e inte här o kan tycka synd om mej, så då får ni göra de istället;)

Hörs nog ikväll..

xoxo

måndag 23 november 2009

Foglossning!!!

Japp de e va ja åkt på enligt barnmorskan, förstod ju att de va nåt eftersom ja haft förbaskat ont ett par dagar, men eftersom de e första gången man e gravid så vet man ju inte vad man ska vänta sej. hur saker o ting ska va o hur allt ska kännas o så vidare.
Men ja har läst lite på nätet o tänkt att de kunde va de, o så va de visst oxå..
Skit oxå säger ja bara, än så länge så går de ju okej, men barnmorskan sa att med tanke på vad ja har för jobb så kan de bli värre, men de får vi hoppas på att de inte blir!!
Barnmorskan rekomenderade mej ett bälte, men ja har inte hört nåt bra om de, har hört att de inte hjälper alls? nån som kanske vet??

Men de e väl bara gilla läget o göra de bästa av de, förhoppningsvis så blir de inte värre, får försöka va lite positiv:)

Så nu ska ja ta o lägga mej i soffan o vila o sen när älsklingen kommer hem från innebandyn så har han lovat mej lite ryggmassage:)

xoxo

Ny vecka,nya tag

Då va de måndag igen!!
Dags för en ny arbetsvecka, som antagligen kommer börja rätt lugn, men de blir nog mer att göra i slutet av veckan, då det är lön på onsdag!

Helgen har varit lugn, fredagkvällen spenderades framför Idol, lördagen jobbade ja en sväng först på dagen, sen vart de e även lugnt den kvällen, hyrde den senaste Wallander filmen, men ja tycker dom bara blir sämre o sämre. och igår (söndag) så va vi först en sväng på IKEA o handla lite smått o gott både till bebben o till oss själva:) sen på eftermiddagen vart de hockey, vet dock inte hur de sluta, för vi va så hungriga o så va matchen inge bra då dom låg under så vi åkte hem o käka o titta på film istället:)

Idag ska ja nog ta o ringa till MVC o kolla va dom tror om att ja ska börja käka järntabletter eller nåt, sist vi kolla så hade ja ingen brist på järn, men ja känner att ja bara blir tröttare o tröttare, spelar ingen roll när de e på dygnet så e ja lika trött, men vem vet de kanske e vädret som gör de, kan ju faktiskt vara så. men ja ringer o kollar läget, har ändå lite annat att fråga om:)

Ja om ja skulle ta o fixa till kalufsen innan ja beger mej till jobbet då!

Ha en trevlig måndag!

xoxo

torsdag 19 november 2009

Världens längsta dag

Ja de e precis va de känns som idag, vi på jobbet träffades redan kl 08.30 imorse hos fotografen jFalk för att ta lite nya kort inför tidningsreklam o sånt. Vart nog inge vidare bra kort, är för tidigt för min del, ser mest blek o helt död ut så dags hehe!
Men men nu e de gjort iallafall.
Och eftersom vi va där så tidigt imorse o sen jobba till klockan 19.00 så vart de en väldigt lång dag o de känns kan ja säga!
Men som tur va så sluta den helt kanon, för då kom Tina o klippte sej o vi hade typ 4-5 år o ta igen på 45 min så de fanns mkt att prata om vilket va himla kul:) men som sagt 45 min e lite kort för att hinna prata om allt som hänt dom senaste åren så antagligen kommer hon förbi på en fika på söndag, med lite lussebullar kanske haha;)

Snart blir de sängen för min del, ska ju orka jobba i 2 dagar till.

Just de imorrn bitti flyger mamma,Niclas o Linus till Egypten o nä ja e absolut inte ett dugg avis;)
åhhh ja vill ju me, tänk sol o bad.. mmmm underbart:)
Men om man tänker efter så e de ju inte alls långt kvar till vi åker ju, är ju faktiskt snart 4 Januari:)

Lagt in lite bilder på huset på facebook oxå för er som e lite nyfikna:)

God natt

xoxo

onsdag 18 november 2009

v 22 (21+0)

Barnet:
Barnets sinnen mognar och utvecklas för varje dag. Det känner med sina händer över ansiktet och kroppen. Smaklökarna på tungan utvecklas. Ögonlocken är fortfarande slutna. Du kanske upplever att barnet är mest aktivt när du själv vilar. Det är vanligt att barnet vaggas till sömns när du rör dig. När barnet är fött kanske ni upplever att barnet har kvar sin egen dygnsrytm. Det kan ta ett par månader för den nyfödda att anpassa sig och ställa om sig till er sovrytm. Barnet har nu lite hår och nackvirveln syns tydligt. Dess hjärta slår ungefär dubbelt så fort som ditt. De små öronen är mjuka men färdigformade och det hör allt mer av sin omgivning. Många menar att barnet har en fömåga att minnas röster och speciella musikstycken om man spelar de ofta under graviditeten. Huden är fortfarande tunn och rödaktig på grund av de ytligt liggande blodkärlen och att det inte lagt på sig något underhudsfett än.


Mamman:
Livmoderns övre kant når en bit ovanför naveln och det går att se utanpå magen när barnet rör sig. Ditt tandkött kan vara svullet, kanske blöder det lite när du borstar tänderna. De flesta gravida mår fortfarande bra vid den här tiden och det kan kännas avlägset att börja planera för sin föräldraledighet. Men det kan vara klokt att tänka igenom sin situation. De flesta kvinnor mår bra av att ta en paus innan barnet kommer och då är det viktigt att planera in den i tid. Kanske har du semester eller någon annan ledighet du kan ta ut? Du har annars rätt att vara föräldraledig från ditt arbete i 7 veckor innan beräknat förlossningsdatum.

söndag 15 november 2009

God morgon

Sitter här med en varm kopp kaffe o bara har de skönt:)
känns skönt att vakna o känna sej pigg för en gång skull, är jämt så trött nu för tiden! Men idag har vi lite o fixa med o då måste man ju va pigg o allert:)

Ja de går oftast ett par dagar mellan mina blogg inlägg, men de e just för att ja oftast e så trött så att ja inte orkar skriva nåt plus att ja inte har så mkt att skriva om just nu.
Gör ju inte så mkt mer än att jobbar o är här hemma o grejar.
Men idag kommer Elin o hennes gulliga son Wilmer hit på besök, ska bli kul, nu va de ett par veckor sen vi sågs, så Wilmer har säkert växt en massa den lilla gullungen:)
Annars ska vi mest hålla på i huset, börja rensa på allt som hamnat i gästrummet, så vi kan inreda där inne nån gång:)
Just de, igår va vi o titta på golv in till tvättstugan, det är dags för en renovering på den och vi hitta ett kanon fint golv:) kommer bli en läcker tvättstuga, kanske blir kul o tvätta nu:)

På mitt förra inlägg så fick ja en kommentar från nån som är anonym, och den personen verkar veta vem ja e o måste du veta hur sjukt nyfiken ja är... så vem är du anonym??
Iallafall så skrev den här personen o fråga om ja verkligen räknade rätt i mina veckor, hur långt gången ja e i graviditeten.
Och de trodde ja att ja gjort men har nu kommit på att ja kanske inte gjort de!
Så nu undrar då ja, till er som vet hur e de där är, hur ska ja räkna?
Nu är ja i 20+4 är ja då i v 21??
Eller hur blir de? för på onsdag blir de ju 21+0 för mej, men går ja allså in i v 22 då??
E väl kanske inte så viktigt egentligen, men kan ändå alltid va bra o veta:)

De va allt för mej idag:)

Ha en fortsatt trevlig helg:)

xoxo

onsdag 11 november 2009

V 20

Barnet:
Ditt lilla barn är ungefär 20 cm lång och väger runt 300 gram. Huvudets diameter är 43 mm. Hjärnan är inne i en intensiv utvecklingsperiod. Flera miljoner nervceller behövs för barnets motorik. Utvecklingen av nervbanorna resulterar i att barnet nu kan göra medvetna och mer koordinerade rörelser, som att suga på tummen och svälja fostervatten. Det är en medfödd reflex som är viktig för barnets överlevnad efter födelsen. Det övar sig inför den kommande amningen. Barnet simmar runt i nästan 1/2 liter fostervatten. Det sväljer hälften av denna mängd varje dygn och förnyar mängden genom att kissa ut det igen. Flera olika hudlager utvecklas och barnets hud tjocknar. Fosterfettet skyddar huden mot skavsår och hudsprickor. Barnets hjärta slår med mellan 110-160 slag i minuten.


Mamman:
Du har nu kommit precis halvvägs i din graviditet. Livmoderns övre kant når till naveln. Som väl är finns det i dag ett stort utbud av mammakläder för alla smaker och plånböcker för nu kan du antagligen inte ha dina vanliga kläder längre. Är du trött kan en förklaring vara järnbrist. De flesta gravida behöver någon form av järntillskott från mitten av sin graviditet. Du har ökat din blodvolym med nästan 50%. Dessutom är det allt större barnets järnbehov mer påtagligt under den andra hälften av graviditeten. Rådgör med din barnmorska.

söndag 8 november 2009

Gravid, inte HIV smittad

Precis jag är GRAVID o alltså inte HIV smittad, men de e vad en del verkar tro då man aldrig längre blir med bjuden på någonting knappt!!!
Jag kan gå på tjejmiddagar, ja kan förlja med på fest, ja kan, ja kan, ja kan.. Visst sen kanske ja tackar nej ibland,men då har nån iallafall frågat o ja vill att folk frågar, ja vill inte bli bortglöm för att ja gravid!!!


Som tex igår, va de nåt i parken o ja hade inte en aning om de, o så ringer de folk o frågar varför e du inte här för??
Min fråga är då, varför fråga DU inte om ja VILLE följa med???
Jag går ju inte dit själv...Kändes skit tråkigt, ja vill ju att mina vänner som inte har barn ska välja umgås med mej fast ja snart ska ha barn..

Jag vill inte glömmas bort, visst ja dricker inte alkohol just nu men ja kan va rolig o ja kan ha roligt fortfarande..


xoxo

onsdag 4 november 2009

Första snön??

Satt i köket imorse o såg snöflingor falla, inga stora men dom va där, va de första snön som föll? De måste de väl varit va, annars har ja missat den totalt förut!
Men i blåst o snöblask så satte ja mej på cykeln ner till stan för att gå på ett möte ja hade på banken, för att kolla så allt såg bra ut med räntor o hej o ho, alltid bra att ha lite koll på de:)
Sen åkte ja vidare till vårdcentralen, Japp ja har vaccinerat mej!! om de va rätt..?? inte en aning, men efter att ha frågat runt som en tok så kändes de rätt för mej!!!
Visst e man orolig o tänker tanken att hjälp skadar de mitt barn o om de gör de hur påverkas de o bla bla bla.
Men sen får ja tänka på vad min morbrors fru sa (hon e barnmorska) att ta sprutan, för de e en så pass lite dos o barnet ligger så pass skyddat där de ligger. så ta sprutan för de e 100 gånger värre för både barnet o mej att åka på svininfluensan.
Så ja tänker på dom orden o då känns de som ja gjort rätt.
Men sen e de ju alltid så att folk tycker olika om saker o ting så åsikter om vad man gör kommer ju alltid finnas, men de e sånt man få koppla bort nu.
Nu har ja tagit den där sprutan o de gjorde ja ju för att de e va JAG tror e bäst för mitt barn:)

Efter sticket som inte kändes mkt alls, kan ja ju tillägga så cykla ja hem o satte på lite kaffe o fick sällskap av min älskade faster:)
Resten av dagen har ja tänkt att städa o de SKA ja verkligen göra e bara så svårt att komma dit o ta tag i de.. städning är sånt man gärna skjuter framför sej.
Men inte idag!!!

Sen i eftermiddag kommer Hanna o lilla Ida hit på en fika medans våra karlar är o spelar innebandy, ska bli kul o träffa dom, nu har de gått ett tag sen sist!!

De får bli allt för den här gången, nu ska dammsugaren få jobba lite:)

xoxo

V 19

Barnet:
Längden är ungefär 18 cm från huvud till stjärt. Vikten cirka 260 gram. Livet i livmodern är stillsamt men inte ljudlöst. Mellan vecka 18-20 utvecklas barnets hörsel. Det blir medveten om ljuden i dess omgivning. Det hör blod som strömmar genom kärl och navelsträngen, sin mammas hjärtslag och tarmbubbel. Mammans röst når också in i barnets tidiga medvetande. Det kan uppfatta vissa höga ljud som tränger igenom livmoderväggen. Tandanlagen är tydliga och från vecka 19 syns det att barnets fingrar har fått naglar.


Mamman:
Du blir fortare andfådd när du rör dig eller gymnastiserar och du orkar troligen inte lika mycket som du brukar. Det är naturligt eftersom du blir allt tyngre samtidigt som din blodvolym ökar. Hjärtat får jobba mer för att pumpa runt blodet. Lyssna till din kropp och anpassa träningen så att den inte gör ont eller ger dig obehagskänslor. Att du håller kroppen i form är av stor betydelse, inte bara för graviditeten i sig utan också inför den kommande förlossningen och småbarnsperioden. Är du van att träna kan du med fördel fortsätta under hela din graviditet. Är du ovan räcker regelbundna promenader långt. Kanske tycker du om att simma? Många kvinnor upplever att de har blivit lite rundare över höfterna. Vistas du mycket i solen bör du skydda din hud lite extra. Det är inte ovanligt med en viss typ av pigmentförändringar som gör att du blir fläckvis solbränd. Det kallas cloasma och är helt ofarligt, men det kan ta några år innan fläckarna i huden försvinner helt. Ledbanden som håller i livmodern får sträcka på sig allt mer. Det kan göra ont både i ljumskarna och i sidan, högre upp på magen. Ta en paus då och då. Sätt dig med benen högt eller lägg dig ner en stund för att lindra belastningen på ledband och ligament. Det är dessutom bra för dig att gå ner i varv en stund mitt på dagen. Du orkar bättre och din allt tyngre kropp mår bra av en stunds avslappning och vila.

måndag 2 november 2009

Bloggtorka

Har visst varit lite slarvig på att uppdatera, men de känns som man har så mkt annat som kommer före, o de e väl tur de:)
Men här knallar allt på, vi trivs som bara den i huset, är så härligt att vakna upp varje morgon o veta att de här huset är mitt:)

Och magen den växer, va på de andra ultraljudet idag o de va lite härfigt som sist om inte häftigare:) nu har bebisen växt en massa sen sist så nu såg man ju fingrar o hur den öppna o stängde munnen o så, vilken härlig känsla, skulle vilja gå på ultraljud varje vecka:) de är så himla mysig o man blir lika facinerad varje gång när man ser den lilla bebisen. och sen är de ju så härfigt att den växer i min mage, aa helt sjukt underbart är det iallafall. Längtar tills ja får pussa o krama min lilla bebis<3

Känns som de inte hänt nåt speciellt annars, inte mer än de vanliga typ, jobbar ju mest o när man inte gör de så sover vi hehe, vi har gått o blivit pensinärer här hemma, somnar runt 9- 10 på kvällarna haha:)

o nu ska ja äta lite glass o lägga mej o soffan en stund innan de e dags att sova;)

xoxo