tisdag 26 januari 2010

v 32 (31+0)

Barnet:
40 cm och 1.7 kg. 32 veckor gammal och inlagringen av underhudsfett fortsätter. Barnet skall gå upp ungefär 2 kg på de resterande 8 veckorna. Det är starkare och kan ge dig rejäla kickar. Om barnet sparkar rakt på din urinblåsa kan du till och med kissa på dig. Nu kommer den stora magens tid. Du behöver mer vila, mat och dryck för att orka och för att barnet skall kunna växa ordentligt. Hjärnan fortsätter att utvecklas och växa. Man vet att barnet vid den här tiden har aktivitet i hjärnan både när det är vaket och när det sover. Om det betyder att barnet drömmer har man däremot inte kunnat påvisa. På små pojkar börjar testiklarna nu att gå ner i pungen.

Mamman:
Beroende på var ni bor i Sverige har ni troligen redan tagit ställning till var ni skall föda. På många håll finns fler än ett alternativ. Vanligast är att man väljer den klinik som ligger närmast hemmet, det känns oftast tryggast och enklast. Det finns de som vill föda hemma. Då är det viktigt att man i mycket god tid får kontakt med någon av de barnmorskor och läkare som arbetar med hemförlossningar. De är inte så många men fråga er barnmorska om det finns någon i ert närområde, eller sök på internet.

tisdag 19 januari 2010

v 31 (30+0)

Barnet:
Barnet är 39 cm långt och väger 1.6 kg. Det händer mycket varje vecka. Barnet börjar lägga på sig underhudsfett och huden är mer rosa än röd. Det har fortfarande ganska stor rörelsefrihet inne i livmodern och har troligen inte lagt sig till rätta än, även om det finns barn som redan nu lägger sig med huvudet ner i bäckeningången.

Mamman:
Om din graviditet är normal och du är frisk följer du säkert det så kallade basprogrammet hos din barnmorska. Då brukar det vara dags för ännu en kontroll i graviditetsvecka 31. De flesta kvinnor kan fortsätta att arbeta som vanligt en tid till. Har du ett arbete som är extra tungt eller stressigt kan du från och med nu få beviljat havandeskapspenning på hel- eller deltid. Det gäller också om ditt arbete innebär ansträngande arbetsställningar eller om du utsätts för miljögifter eller skadliga gaser. Handläggningstiden kan vara ganska lång så ansök till försäkringskassan i god tid. Belastningen på rygg och leder ökar för varje vecka. Om du måste bära matkassar eller något annat tungt, fördela vikten mellan båda dina händer så att du inte snedbelastar. En del kvinnor har väldigt ont av foglossning. Be barnmorskan eller sjukgymnasten om tips på vad du kan göra för att lindra det onda. Det är inte ovanligt att sammandragningarna ökar nu när magen blir större. Din kropp förbereder sig långsamt men säkert på att föda.

onsdag 13 januari 2010

Hemma i kalla Sverige igen

Jaha då va man hemma igen, kan inte fatta hur fort en vecka går...
I vilket fall så va de en kanon vecka, vi har haft de så himla bra:)
Underbart väder o fint hotell, varmt i vattnet god mat, trevligt sällskap, ja allt va toppen:)
Vill åka på en ny resa redan nu, men de får vänta.
Nu har vi ju en liten bebis som kommer med storken om några veckor:)
Magen växer som bara den o den lille i magen sparkar o gör kullerbyttor hela dagarna:)
Sover som tur e på nätterna:)

Idag ska vi till Tranås för att beställa barnvagnen som vi bestämt oss för:)
När vi ändå är där så blir de även en tripp till mormor o morfar för en fika!!

Insåg nu efter ett par rader att ja inte orkar sitta framför datorn längre så ja tar o förflyttar mej till soffan istället o kollar på ett satc avsnitt:)

xoxo

tisdag 12 januari 2010

v 30 (29+0)

Barnet:
38 cm lång och ca 1.5 kg tung. Barnets hjärna utvecklas och växer. För att få plats veckar den ihop sig allt mer och bildar dess karakteristiska vindlingar och flikar. Barnets lungor är nästan helt utvecklade och det övar på andningsrörelser genom att höja och sänka bröstkorgen.

Mamman:
Kanske känner du att barnet hickar? Antagligen har ni påbörjat eller kanske redan slutfört någon föräldraförberedande kurs. Det är ungefär 2 månader kvar till förlossningen och mötet med ert lilla barn närmar sig för varje dag som går. Det är mer påtagligt ett barn du bär på, det blir allt större och starkare. Det är naturligt att föreställningarna om barnet och tankarna på hur en vardag med barnet skall bli ökar. Många kvinnor klagar över en tilltagande trötthet. Var noga med att äta bra näringsrik mat, att sova ordentligt och se till att du håller koll på ditt järnvärde. Prioritera en stund ute i friska luften varje dag. Inaktivitet och näringsbrist på grund av en felaktig kost leder bara till ännu mer trötthet och krämpor i kroppen. En del kvinnor får känningar av bäckensmärtor. Der är en hormonell påverkan på alla fogar och leder, framför allt bäckenet. Det är helt naturligt och ändamålsenligt eftersom det ger förlossningskanalen större möjlighet att bli elastisk och vidgas vid förlossningen. En del kvinnor upplever det som smärtsamt, de får svårt att gå och blygdbensfogen blir mycket öm. Det börjar bli tyngre och du kan känna dig känslig och ha lätt för att gråta vilket inte alls är konstigt. Du går in i den sista delen av graviditeten och det ställer stora krav på dig, både fysiskt och psykiskt. Lyssna till din kropp, var snäll mot den och ha tålamod. Det här är en speciell tid i livet. Sannolikt gör du inte om det så många gånger. Glöm inte att ta en paus mitt på dagen. Lägg dig ner och vila med benen högt mellan varven.

söndag 3 januari 2010

Fuerteventura here we come:)

Nu är de inte så många timmar kvar tills vi sätter oss i bilen o beger oss mot Landevetter:) Där flyget sen tar oss mot solen (förhoppningsvis)
Ska bli så skönt med en veckas semster, bara komma bort o koppla av.. underbart:)

Men ja måste bara kommentera hur roliga en del männsikor är, de e en hel del som frågat mej om ja verkligen får flyga o bla bla bla..
Nä vet ni vad ja har inte kollat upp de, utan ja åker dit o hoppas på att få komma med;)
Självklart har ja kollat upp de, va tror folk? Att man bokar en resa o betalar en massa pengar o sen inte kolla upp en sån sak, när serrni så dum e ja inte:)
Så ja, jag får flyga.
De e olika med olika flygbolag o med de här får ja flyga utan läkarintyg fram till v 32 o ja går in i v 29 på tisdag så de e ju lugnt:)

Nu ska ja väl ta o packa klart eller rättare sagt börja packa, har inte kommit så långt än, men allt e iallafall tvättat o klart så de e bara att slänga ner i väskan:)

ha de så bra nu alla, för de ska vi ha iallafall:)

xoxo