tisdag 29 december 2009

v 28 (27+0)

Barnet:
35 cm och ca 1 kg. Barnet växer och ställer allt högre krav på mammas kropp. Kontakten blir intensivare och känns närmare. Puffar du lätt på magen kan du ibland få en puff tillbaka. Det kan också sparka till som en reaktion på höga ljud, även om fostervattnet dämpar något. Barnet ökar i vikt med ungefär 27 gr/dag och det har börjat drömma. Man vet att det har utvecklat sin förmåga att minnas. Lungorna mognar för varje dag och andningsövningarna blir mer frekventa. Från graviditetens sjunde månad är barnets tillväxt framför allt beroende av dess förmåga att producera insulin. Detta hormon stimulerar till upptag av socker från blodet. Inne i cellerna ovandlas sockret till proteiner och fett. På så vis hjälper alltså insulinet barnet att lägga på hullet under de sista graviditetsmånaderna.

Mamman:
Många kvinnor upplever att de nu blir mer känsliga och får humörsvängningar som de inte känner igen. Det är helt normalt. Situationen du befinner dig i är både känslomässigt överväldigande och fysiskt belastande Ha överseende, sköt om dig på bästa sätt och berätta för din partner om dina tankar och känslor. Det är en spännande tid för er båda och det är viktigt att ni gör varandra delaktiga i det som sker. Kanske känns det verkligare nu för dig som snart skall bli pappa? Det är påtagligt att det är ett litet barn som rör sig där inne och du kan säkert känna hur barnet rör sig när du håller handen mot magen.

måndag 28 december 2009

Dagarna bara går...

Jaha då har julen passerat även för de här året, fort går de o de känns knappt att de varit jul, men så är de, ju äldre man blir desto mindre känns de som de e jul, och så har ja även märkt att ju äldre man blir desto mer minskar julklapparna, va fan;) då e de ju inge kul, ja som älskar att få en massa paket haha, e fortfarande som ett litet barn;)
Skämt o sido, så va julen kanon o ja fick en massa fina saker, tack alla:)

Men så va de måndag igen, och dom fyra dagarna man va ledig försvann fortare än man hann att tänka ledig!
Men så e de, bara att ge sej på de igen:)
Och snart e de ju faktiskt ledigt igen, jobbar två dagar sen e de ju nyår o nyårs dagen, sen jobbar ja lördag o sen på måndag så åker ju vi till Fuerteventura:)
Och sen efter semestern så har ja bara 13 arbetsdagar kvar att jobba sen går ja hem och kommer vara ledig länge länge, har nog inte riktigt fattat de än, men attans va skönt de ska bli:)
Och om inte så jätte många veckor så kommer vi ligga o gosa med våran efterlängtade bebis<3
Åh va ja längtar:)

Nu har älsklingen precis tänt en brasa, så ja ska nog lägga mej i soffan o mysa lite:)

God fortsättning till er alla:)

xoxo

torsdag 24 december 2009

God jul alla mina vänner o bekanta:)

Idag är det julafton o ja önskar er alla en riktigt god jul:)

Plus att vi firar 1 årig förlovningsdag<3

kram på er alla

tisdag 22 december 2009

v 27 (26+0)

Barnet:
Barnet är 32 cm långt och väger 1 kilo. Dess ansikte har blivit lite rundare. Foten mäter 4 cm, lårbenet 5 cm och huvudets diameter är nu 7 cm. Skulle barnet födas i vecka 27 har det mer än 90% chans att överleva, det har allt som behövs för ett liv utanför livmodern. När du nu går in i den sista tredjedelen av din graviditet återstår mognad och tillväxt. Barnet är fortfarande mycket magert då det inte har lagt på sig något underhudsfett ännu. Huden är röd, tunn och täckt med fosterfett. Ögonen och ögonlocken är fullt utvecklade. Barnets hörsel har förfinats och det uppfattar mer nyanserat röster, musik och plötsligt höga ljud.

Mamman:
Vid den här tiden i graviditeten känner många kvinnor av alla möjliga slags besvär. Ryggproblem är vanligt förekommande. Den allt tyngre magen gör att det blir svårare att hålla ryggen upprest. För att balansera sticker du antagligen ut hakan och svänger mer i korsryggen. Det gör att du lätt blir trött, både i nacke och i korsrygg. Tänk på din hållning när du står upp. Vila genom att ligga ner en stund varje dag och lägg gärna en kudde i svanken när du sitter. Har du ont i ryggen bör du vara försiktig med att lyfta, speciellt tyngre saker. Måste du ändå, så tänk på att böja på knäna och lyfta nära kroppen. Ömma ryggmuskler brukar må bra av lite försiktig massage. Kanske du kan be din partner?

tisdag 15 december 2009

Ledig dag imorrn

Imorrn är de min lediga dag, men de e full rulle enda från start.
Renoveringen av våran tvättstuga började idag o hantverkarna dyker upp här redan kl 07.30 imorrn bitti, så alltså ingen sovmorgon alls för mej!
Men så e de, bara att vänja mej vid tidiga mornar gissar ja;)
Sen klockan tio ska ja o Johan till mvc för att lyssna på hjärtljuden på våran lilla bebis<3

Sen ska ja möta Elin o lilla Wilmer för en lunch på Gusto klockan ett, de ser ja fram emot:)

Och på kvällen kommer Hanna,Nicke o Ida hit o käkar o snackar skit:)

Så en dag med bara en massa trevligheter:)
Synd bara att dagarna man väl är ledig går så förbaskat fort....

Va tycker ni om att de e snö ute då?
Ja tycker de e himla mysigt faktiskt, ja brukar inte uppskatta den alls, men de e väl bara för att man vet att den smälter bort o de blir blaskigt o blött.
Men så länge de håller sej så här så e de ju faktiskt helt underbart:=)

Börjar bli lite rastlös men ja vet inte va ska skulle kunna påbörja för projekt så här dags!!

Ja, nä de va nog allt för idag... see you

xoxo

v 26 (25+0)

Barnet:
Ca 30 cm lång och vikten är 8-900 gram. Barnet har nu passerat en viktig gräns. Det har kommit så långt i sin utveckling att det sannolikt skulle överleva utanför livmodern. Ögonen öppnar och sluter sig. De reagerar sedan en tid tillbaka på ljus och mörker. Genom att rikta ett starkt ljus mot barnet har man kunnat se hur det lyfter händerna för att skydda sina ögon. Hjärnan utvecklas mycket snabbt, nu får hjärnbarken sina fåror och vindlingar så att alla nervceller skall får plats. Barnet har mer sammanhängande sömnperioder, ibland stämmer de överens med dina egna. Den långa elastiska navelsträngen kan vara snodd runt barnet men dess rörelsefrihet påverkas ändå inte. I navelsträngen finns det 3 blodkärl. Det ena transporterar blod till barnet. De två andra för bort slaggprodukter från barnet.

Mamman:
Om du är ledsen, har lite för bråttom eller stressar märker ditt barn det eftersom barnet reagerar på de stresshormoner som din kropp producerar. Blir du skrämd av något kommer barnet att reagera på adrenalinet som förs ut i ditt blod. Alla dessa ämnen når barnet via blodcirkulationen runt moderkakan. Men det reagerar också på din glädje, när du trivs och mår bra. Endorfiner och andra ”måbra-substanser” når på samma sätt fram till barnet
.

måndag 14 december 2009

Yr som man är:)

Kom nyss på att ja e en riktig yrskalle, varje gång ja gått in i en ny vecka har ja fått för mej att ja gör de på en onsdag, men de gör ja ju inte, de e ju tisdagar, så dumt att förlänga de hela när man inte behöver hehe, visserligen bara en dag men ändå hehe;)

Så imorrn går ja alltså in i v26 (25+0) jisses va tiden går fort. De känns inte som de va så längesen som man själv fick reda på att man va gravid o nu är de snart mars, eller ja iallafall relativt snart hehe;)
På onsdag e de dags för ett besök på mvc för att bla lyssna på bebisens hjärtljud (mys)

Foglossningen börjar kännas mer o mer nu, men samtidigt så har ja lärt mej att leva med de, går ju liksom inte göra så mkt åt, bara att härda ut!
Just de alla tror att vi ska få en liten flicka, typiskt folk att ha åsikter om att man har en typisk tjejmage o bla bla bla, men vi har ju inte kollat va de e så de blir en överraskning:)
Jag blir glad i vilket som, mej spelar de verkligen ingen roll va de blir, så länge bebisen mår bra:)

Nu ska ja lägga mej i soffan brevid min älskling:)

xoxo

lördag 12 december 2009

Julshopping

Den här helgen är ja ledig, så därför begav vi oss till Lkpg o Ikea idag för att handla lite julklappar, först tog vi ett varv på Ikea, där vi fick med oss en himla massa:) tex en spjälsäng o ett skötbord, som vi visserligen ska få av pappa i julklapp men han har så liten bil så han får inte plats med sakerna i den så när vi ändå skulle in dit idag så kunde vi ju lika gärna ta de då:)
Och nä ja tror inte ja kommer kunna hålla mej att sätta ihop de hehe:)
Vill ju möblera barnrummet nu:)
Efter Ikea så tog vi en tur in till stan där vi handla resten av alla julklappar, så nu är nästan de klart, har bara lite smått kvar att inhandla:)

Sen vi kom hem från lkpg så har vi inte gjort mkt alls, har tänt en brasa och en massa ljus,
flötat i oss varsin kebab med bröd o resten av kvällen kommer nog tillbringas i soffan!

Insåg nyss oxå att de snöar ute, vet inte va ja tycker om de, e ju mysigt o så o ljust o fint blir de ju men sen vet man ju att de smälter bort o att de bara blir blött o blaskigt!!!:(

Känner nu att ja verkligen längtar till vi åker till värmen, e ju skönt att de e inte e så långt kvar utan att man till o med kan börja räkna ner dagarna:) 23 dagar kvar:)))))) me like!!

De va allt för idag. Ha en trevlig helg:)

xoxo

onsdag 9 december 2009

V 25 (24+0)

Barnet:
800 gram och 24 cm lång från huvud till stjärt. Barnet har fullt funktionsdugliga händer och fingrarna har naglar. Dygnsrytmen är mer tydlig. Barnet har perioder då det är vaket och det sover på mer bestämda tider. Skelettet fortsätter att hårdna.

Mamman:
En del kvinnor kanske har lättare att få kramper i vaderna? Kanske blir duofta kissnödig? Nu beror det på att livmoderns tyngd och barnet trycker ner på urinblåsan. Gravida kvinnor får lättare urinvägsinfektion än när de inte väntar barn. Tillhör du dem som har haft återkommande urinvägsinfektioner bör du vara extra uppmärksam på eventuella symptom som sveda och trängningar när du kissar. Drick rikligt, gärna vatten med citron eller tranbär i, för att förebygga nya besvär. Runt vecka 25 går de flesta gravida kvinnor till barnmorskan för en kontroll. Nu börjar mätningen av livmoderns tillväxt. Med ett måttband mäter barnmorskan måttet mellan blygdbenet, symfysen och livmoderns övre kant, fundus. Det så kallade SF-måttet ritas in på en kurva. Normalvärdet ligger ungefär på 23 cm plus eller minus några centimeter. Det spelar inte så stor roll hur just ditt mått är. Det viktiga är att måttet följer sin egen kurva utan några dramatiska avvikelser uppåt eller nedåt.

torsdag 3 december 2009

Nu är det vinter

Burrrr va kallt de börjar bli ute nu, fryser näst intill ihjäl på mornarna när ja cyklar till station.
Och ingen rejäl vinterjacka har ja heller, inte som går o knäppa längre iallafall, måste ta o köpa mej en ny jacka!

Igår va ja ledig o de va en riktig toppen dag, tyckte ja hann med en himla massa, först bakade ja lussebullar, dammsuga o vek tvätt, sen kom min morbror förbi på en kaffe o så käka vi lite sen la vi oss i soffan o återupplevde gamla barndomsminnen genom att titta på Rambo 1 o 2, som vi verkligen älskade att titta på när vi va små, vi titta inte på barnprogram inte, vi kolla på Rambo o vi tyckte han va coolast ever:)
Sen åkte Emanuel hem o då slängde ja i en maskin med tvätt o satte sen igång o rulla köttbullar.
Så ja, jag tyckte nog att ja hann med en massa o den va kanon:)

Nu är torsdagen avklarad o imorrn e de fredag, vilket alltid känns lika skönt, ska jobba på lördag oxå, men de gör mej inget för min kära vän Malin som bor i Gbg men e från Gotland som ja inte träffat på säkert 4 år, kommer o klipper o färgar sej hos mej då:) ska bli sååå himla kul, hur mkt kommer inte vi ha att prata om:) härligt:)

Här hemma har vi tänt en brasa, så ja ska nog krypa ner brevid Johan i soffan o bara slappa lite nu<3

xoxo

onsdag 2 december 2009

V 24 (23+0)

Barnet:
Ca 27cm och 700 gr. Nu, mer än halvvägs genom graviditeten börjar barnet allt mer likna ett nyfött barn. Allt det behöver av värme, föda och stimulans finns inom en omkrets på ett par decimeter i livmodern. Barnet reagerar på allt fler sinnesintryck. Det känner, det upplever smak och hör ljud. Ögonen är fortfarande oftast slutna men det har börjat blinka med ögonlocken. Barnets hörsel har utvecklats så att det kan lära känna de röster som pratar eller sjunger i dess närhet, röster som det vid födseln redan känner väl. Innerörat och därmed förmågan att känna balans är fullt utvecklat. Barnet kan nu känna skillnad på upp och ner. Lungorna är fortfarande omogna men tillverkningen av ett ämne som kallas surfactant startar. Det har till uppgift att hålla lungblåsorna, alveolerna, i lungorna utspända så att lungorna inte faller ihop och klibbar samman när barnet föds och skall fylla sina lungor med luft. Dess rörelsebehov är stort och än så länge finns det gott om plats. Barnet har vissa chanser att överleva utanför livmodern om det skulle födas för tidigt.


Mamman:
Det blir allt mer påtagligt att du snart skall bli mamma. Många planerar och förbereder sig mer aktivt för barnets ankomst. Är det en pojke eller en flicka? Vilka namn tycker ni om? Hur kommer ert barn att se ut, kommer det att ha hår på huvudet, vem kommer det att likna? Är det en lugn eller en aktiv krabat som växer i din mage? Barnet fyller ut livmodern allt mer. Kanske kan du få tag om en liten fot när barnet trycker ut den från insidan? Stryker du med handen längs barnet på magens utsida kanske det svarar dig genom att stanna upp och komma till ro om det tidigare varit aktivt eller vaket. Sover barnet kanske det svarar genom att röra sig eller ge dig en spark tillbaka.